נזקי טבע- סופות, גשמים, רעידת אדמה- האם ביטוח הדירה שלך מכסה אותם?

בדרך כלל כשאנשים עושים ביטוח לדירה הנזק שעומד מול עיניהם הוא מקרה של פריצה או שריפה.

עם זאת, למעשה רוב הנזקים בדירות הם בכלל נזקים של מים שנגרמים מפיצוצי צנרת. מסיבה זו אנו, בסגל ביטוח ופיננסים, מעדיפים לבטח את לקוחותינו באמצעות שרברב פרטי.

מה לגבי נזקי מים שהם תוצאה של גשמים חזקים? התשובה העקרונית היא לא. בפוליסה יש כיסוי כנגד נזקי טבע. אבל בפשטות מדובר באסונות, או לכל הפחות מצבים חריגים. מסיבה זו נזק מים שהוא תוצאה של בעיית איטום בדרך כלל לא יהיה מכוסה. 

מה צריך בנזקי טבע בכדי לקבל פיצוי?

בשביל לקבל החזר בגין נזק שנגרם מנזקי טבע צריך להוכיח שמדובר במצב חריג. לדוגמא רוחות מעל 60 קמ"ש או ירידת גשמים עזה וחריגה.

במצבים שבהם שלמבוטח יש אחריות מסוימת בנזק גם לא יהיה כיסוי.
פרגולה שנבנתה באופן לא מקצועי או היא במצב של בלאי ועפה ממקומה כתוצאה מרוח חזקה. חברת הביטוח תטען שהאחריות או לפחות חלק מהאחריות על הנזק היא על המבוטח עצמו.

כמובן שישנם מצבים אפורים. במצבים כאלה ברירת המחדל של חברות הביטוח על דרך רוב, היא לדחות את התביעה. במצבים כאלה סוכן הביטוח משמש כסוג של עורך דין. לסוכן הביטוח קיים קשר רציף עם חברת הביטוח. הוא מכיר את נבכי הפוליסה, הסעיפים הקטנים והתקדימים השונים ויודע באלו טענות ודרישות ניתן לבוא אל חברת הביטוח כך שימוצו זכויות המבוטח עד תום. 

אצל אחד הלקוחות שלנו התרחשה הצפה של מי גשמים חזקים מאוד. על אף שמי גשמים באופן עקרוני לא מכוסים בפוליסה, חברת הביטוח הודתה שהיה מדובר באירוע חריג, ונאלצה לשלם למבוטח את כל סכום הנזק עד תום.

Seven Things you Should Know Before you take a Mortgage in Israel 300x157 - כיסוי ביטוחי נזקי טבע

נזקים של רעידות אדמה

גם נזקים שהם תוצאה של רעידת אדמה מכוסים בפוליסת המבנה. אמנם מדובר באירוע נדיר אבל חלילה במקרה כזה הנזק יכול להיות הרסני ולכן כדאי להיערך אליו ולקחת אותו בחשבון.

על אף שאירוע של רעידות אדמה נראה כמו תסריט רחוק השייך למחוזות רחוקים מאיתנו, בשנים האחרונות הוא עולה לכותרות. רעידת אדמה משמעותית הייתה בישראל לאחרונה לפני כמאה שנה בשנת 1927, וכמאה שנה לפני כן באזור צפת.

מבחינה רשמית אין בישראל קרן פיצויים למקרה של רעידת אדמה. אמנם במקרי חירום, ישנה האפשרות שהממשלה תייעד את קרן הפיצויים הממשלתית לטובת העניין- אבל לא כדאי להסתמך על זה. יש לקחת בחשבון, שחלילה במקרה אסון שכזה, ישנה סבירות גבוהה כי הנזקים יהיו גדולים מאוד, והפיצוי שיינתן, אם יוחלט על כך יהיה חלקי ביותר.

במקרה של רעידת אדמה, ישנה השתתפות עצמית גבוהה יותר מהרגיל והיא עומדת כברירת מחדל על 10% מגובה הפיצויים המשולמים למבוטח. ישנה אפשרות לצמצם את ההשתתפות העצמית בתשלום פרמיה מסוים נוסף.

במקרה של רעידת האדמה הצפי הוא לנזק טוטאלי של הנכס. במצב כזה הסכום שישולם על הנזק הוא גובה סכום הביטוח. בדרך כלל מדובר בין 6 ל- 8 אלף שח למטר רבוע.
במקרה רעידת אדמה והרס מוחלט של הבניין- מספיק שאחד מהדיירים בבניין לא מבוטח או לא מעוניין לשלם וכל הדיירים נמצאים בבעיה. ההמלצה שלנו, בסגל ביטוח ופיננסים, למבוטחים שגרים בדירה בבניין משותף לא חדש (שלרוב לא ערוך למצב של רעידת אדמה) – להרחיב את סכום הביטוח כך שישקף את השווי האמתי של הדירה. הרחבה זו היא לא יקרה כיוון שהיא מיועדת רק לתרחיש של רעידת אדמה.

במקרה של נזק טבע, או כל נזק אחר לדירה, יש לפנות לסוכן הביטוח ולקבל ממנו הנחיות. יש לוודא כי ההוצאות הכספיות נעשות בתיאום עם הסוכנות כדי לוודא שאכן הן יכוסו ע"י חברת הביטוח.